skip to Main Content

Zaterdag 9 maart stond de landelijke schoonmaakdag op het programma, bij ons omgedoopt tot Himmeldei. In samenspraak met de Watersportvereniging, de gemeente Kollumerland werd door de Vogelwacht deze dag georganiseerd. Een prima samenwerking die zeker een vervolg verdiend en waarbij waarschijnlijk dan ook andere verenigingen worden betrokken. Met de Landelijke Opschoondag luiden inwoners van honderden gemeenten op feestelijke wijze de voorjaarsschoonmaak in. Deze dag is bedoeld om mensen te stimuleren zwerfafval op te ruimen, ook al is dit van een ander. Het geeft een positief gevoel, en wanneer 10 procent van de burgers dit regelmatig doet, verdwijnt het probleem zwerfafval als sneeuw voor de zon.

De Watersportvereniging zorgde voor de lokatie en de koffie, de gemeente voor het materiaal en de Vogelwacht voor de lekkere hap na afloop. Onder erbarmelijke weersomstandigheden werd deze morgen het startsein gegeven door wethouder Jelle Boerema, die in zijn openingswoord de toch nog vele aanwezigen toesprak en die het startsein gaf voor deze Himmeldei. Een groep deelnemers ging over land onder weg om de rommel op te ruimen, maar ook enkele boten met rommelopruimers gingen onderweg.

In de loop van de morgen werd al duidelijk dat men niet voor niets onderweg was, want de stapel vuilniszakken met rotzooi werd steeds groter en groeide gestaag. Zelfs werd er door enkele deelnemers een flessenpost gevonden die na opening afkomstig bleek van een paar jonge dames uit Kollum en die op Valentijnsdag was gepost. Ver was de fles dus niet gekomen want hij werd ook in Kollum weer gevonden. Voor de beide heren aanleiding om direct contact op te nemen met de dames, want de telefoonnummers stonden op het briefje vermeld.

Aan het eind van de morgen kwam iedereen koud en nat weer terug op het warme nest en werd er gezamenlijk genoten van een bak snert en broodjes, waarna Henk de Bruyn van de gemeente een ieder hartelijk dank zegde voor de deelname.

 

Back To Top