skip to Main Content

De jeugdcommissie van de VW Kollum is zaterdagmiddag 16 februari met een groep enthousiaste jeugd naar  Bouwbedrijf Hooghiemster te Aldtsjerk geweest. Om 12:30uur vertrokken we vanaf het Maartensplein.

Toen iedereen van drinken en oranjekoek was voorzien heette Doeke iedereen welkom en kregen we van Jan Hooghiemster te horen dat we nestkastjes en voederhuisjes gingen maken.

Doeke vertelde dat voeren in de winter belangrijk was voor de vogels om warm te kunnen blijven. Maar dat het ook daarna in het voorjaar nog van belang is, dit omdat het broedseizoen dan voor de deur staat en hiervoor veel energie nodig is om een nest te bouwen en eieren te produceren, na het voorjaar wel stoppen met voeren. Zodra er jongen zijn is er voedsel genoeg te vinden voor de vogels en de jonge vogeltjes moeten dan ook niet met pinda’s en pindakaas worden gevoerd. Daarnaast is het natuurlijk geweldig om veel vogels in je tuin te hebben en deze van dichtbij te kunnen bewonderen.

Toen was het tijd om los te gaan met hamer en spijkers. Na uitleg van de timmerman wist iedereen al snel hoe je een nestkastje en een voederhuisje moest maken. Mouwen werden opgestroopt, tongetjes uit de mond en er werd driftig op los getimmerd. Binnen een mum van tijd had iedereen zijn nestkastje en voederhuisje klaar. Na een kleine pauze met wat drinken en snoep was het tijd voor fase twee verven, de meeste kinderen hebben hun de kastje, huisje en ‘’handen’’ prachtige kleuren gegeven.

Al met al was het een geslaagde middag, na Hooghiemster te hebben bedankt zijn we om 15:30uur weer huiswaarts gekeerd.

Back To Top