skip to Main Content

Het voorjaar is inmiddels volop aan de gang, na de schoonmaakronde van de nestkasten medio februari was het weer tijd voor een eerste controle ronde.

 

Afgelopen woensdag aan het begin van de avond eerst begonnen met het aanbrengen van nog 3 nieuwe nestkasten, daarna een begin gemaakt met de controle van de eerste 6 nestkasten.

Hierbij valt 1 bijzonderheid te vermelden, na het verwijderen van het frontje vliegt de oudervogel (pimpelmees) uit de nestkast, na verdere inspectie blijkt er 1 dode pimpelmees oudervogel onderaan in de nestkast liggen met hierboven op een nest met 9 jonge pimpelmezen. (zie foto’s)

De overgebleven oudervogel krijg het waarschijnlijk druk met het voeren van de jongen.

 

Zaterdagochtend zijn we (ik en onze zoon Ruben) verder gegaan met de controle van de resterende nestkasten. Leuk om te vermelden is dat we eigenlijk altijd wel aanspraak hebben van omstanders welke hier bijvoorbeeld hun hond uit laten.

Enkele vaak gehoorde kreten zijn dan ook:  Wat doe je?, Zit er nog wat in de nestkasten? Wat leuk! Daarna hebben we vaak even een kort gesprekje en laat ik wat foto’s zien van de resultaten en gaan we verder met de controle

 

Van jongs af ben ik al betrokken het controleren van de nestkasten, eerst met heit mee bij de oude begraafplaats gelegen aan de Woldringhstraat te Kollum.

En de laatste jaren ben ik verantwoordelijk voor het onderhoud en de controle van de nestkasten gelegen de sân reed (Tollingasingel) tot aan de plattebrug en in het bosje bij de familie Bontekoe controleren we ook nog eens 3 nestkasten.

Rondom de woning van de familie Bontekoe hangen ook nog meerdere nestkasten welke ze zelf controleren en onderhouden

Tevens mag ik altijd gebruik maken van aanwezige ladder bij de familie Bontekoe om de controlerondes  uit te voeren en als we elkaar treffen hebben na afloop altijd even gesprekje evalueren we de resultaten even.

 

Opvallend tijdens de controle dit seizoen is dat er in verhouding veel meer pimpelmezen zijn dan voor gaande jaren (bezetting pimpelmees 70% en Koolmees 30%)

Bezetting 14 van de 16 nestkasten zijn bezet wat zeer goed is, met de 3 nieuwe nestkasten erbij hanger er nu 19 stuks nestkasten in totaal.

Net als vorig jaar ook weer 1 goed gevuld pimpelmees nestje met 19 eieren.

 

Kollum, 8 mei 2023

Hans van der Werff

Back To Top