skip to Main Content

KOLLUM – Woensdagmorgen werd de generale repetitie afgewerkt voor de Jeugdvogelwachtdag op 15 jun a.s. te Kollum waarvoor zich al 270 deelnemers hebben aangemeld. Als proefkonijnen fungeerden de leerlingen van groep 8 van de Prins Bernhardschool uit Kollum. Aanwezig tijdens deze repetitie waren enkele leden van de Vogelwacht Kollum en enkele leden van het IVN Noord-oost Friesland (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid). Vanaf de boerderij van Van Dellen trok de stoet op pad via dezelfde route die volgende week zaterdag zal worden gelopen en werden enkele proeven en behendigheidsspelletjes uitgevoerd. Tijdens het lopen deed oud-meester Dijkstra verhaal over de natuur zoals men die hier tegenkomt. In het Witwaterbos had de organisatie een behendigheidsspelletje gepland waarbij de deelnemers met een pet op enkele heuvels moest nemen. Moeilijkheid was dat er op de klep van die pet een waxinelichthoudertje was geplaatst met daarin een ei. Verschillende deelnemers waren hun ei al binnen vijf meter kwijt en vielen dus af. Tijdens de route over de heuvels sneuvelden nog veel meer eieren en was het grote pret voor de jeugd en begeleiders. De eieren zijn afgekeurde exemplaren van een groothandel.

In het hertenkamp kregen de kinderen van  beheerder Detmar uitleg over het wel en wee van zo’n kamp en mocht men onder begeleiding naar binnen. Leuk detail was hier dat er net een dag tevoren een jonge Alpaka was geboren.

Bij het hertenkamp ging men vervolgens met een netje in de sloot vissen om uit zoeken wat er zoal in zo’n sloot leeft. Anneke Kaastra dook zelfs op de knieen achter een kikker aan om hem te vangen. Verderop in het Wilhelminapark had het IVN paaltjes geplaatst bij enkele planten en moesten de kinderen via een vragenlijst antwoorden invullen, waarna, na goede beantwoording, een puzzeltje kon worden opgelost. Als laatste werd nog een bezoek gebracht aan de zorgboerderij van de familie Ripping, waarna na een versnapering een voorstelling over weidevogels werd bekeken. De ochtend vorderde gestaag en men moest zelfs tegen het einde haast maken om op tijd terug te zijn bij de boerderij van Van Dellen. Al met al een geslaagde morgen voor de jeugd, die dit veel mooier vond dan in de schoolklas zitten, en voor de organisatie van de jeugdvogelwachtdag een nuttig gebeuren zodat men voor 15 juni nog even de puntjes op de i kan zetten. Als het weer dan ook nog zo meewerkt als op deze morgen kan die dag helemaal niet meer stuk.

Back To Top