skip to Main Content

De Boomklever is een ware acrobaat in het beklimmen en afdalen  van boomstammen .  De vogel wandelt net zo makkelijk met de kop naar beneden langs de stam om dan weer met de kop omhoog naar boven te kruipen.                       De boomklever is een echte holenbroeder. Liefst in oude spechtennesten of natuurlijke holtes in de bomen van ongeveer een drie centimeter. Is die holte groter is het ook niet zo erg want dan maakt hij/zij de  holte weer kleiner.

Hij/zij metselt het gat zover dicht dat hij/zij er precies doorheen kan.  Daarmee voorkomt hij ook dat een predator b.v. een Gaai,  zijn jongen inpikt.

Dit voorjaar was in het Wilhelminapark een paartje druk bezig met het kleiner maken van de ingang van de nestholte en het repareren van het plafond van de nestholte.

Maak af en toe een paar filmpjes van dit paartje Boomklevers, en wat me opvalt is dat het wijfje al het metselwerk doet. Zoals in dit filmpje waar ze nog bezig is om de ingang naar de nestholte te verkleinen . Het mannetje komt af en toe even kijken of komt wat nestmateriaal brengen zoals een eikenblad of stukjes boomschors. Het wijfje vind dit waarschijnlijk nog wat te vroeg , want zij gooide het er weer uit. In dit filmpje hoor je hem op de achtergrond wat zingen en fluiten.

Back To Top